aikuisopiskelu, terveyskasvatus

Terveystieteiden maisteriksi avoimen väylän kautta

Jos sinulla on terveysalan AMK-tutkinto tai ylempi korkeakoulututkinto, voit hakeutua suoraan terveystieteen maisteriopintoihin. Tämä edellyttää tiettyjen väyläopintojen suorittamista avoimessa yliopistossa vähintään arvosanalla hyvä (3). Väyläopinnoissa on eroja eri yliopistojen ja terveystieteen suuntauksien välillä. Pyrin itse opiskelemaan Jyväskylän yliopistoon terveyskasvatuksen maisteriohjelmaan. Hakukelpoisuuden edellytyksenä nyt keväällä 2022 oli:

  • vähintään 35 opintopistettä terveyskasvatuksen maisteriohjelman täydentävien ja yhteisten opintojen opintojaksoja
  • jokin valinnainen opintokokonaisuus (minulla psykologian perusopinnot 25 op)
  • pakolliset kieliopinnot (tämä voi vaihdella hakijan taustasta riippuen, esim. minulla Academic Reading -kurssi 3 op)

Avoimen väylän hakukelpoisuuteni jäi tänä keväänä harmikseni vain yhdestä kurssista kiinni! Jatkan kuitenkin opiskelua avoimen puolella ja syksyllä pääsen kandidaatin tutkielman kimppuun. Kaikki suoritukset voi tietenkin myöhemmin sisällyttää varsinaiseen tutkintoon. Eikä se opiskelu muutenkaan koskaan hukkaan mene.

Opiskeluun ja itseensä tutustuminen

Oma polkuni tavoitteelliseksi aikuisopiskelijaksi selkeytyi vaiheittain. Minulle iski kai jonkinlainen ”neljänkympin kriisi”: Havahduin siihen, että omien unelmien eteen pitää oikeasti tehdä jotain. Meillä on vain tämä yksi elämä elettävänä jne. Jäinkin alkuun opintovapaalle. Nimitän tätä tavoitteiden selkiyttämisvaiheeksi. Tiesin, että haluan opiskella, mutta en ollut vielä aivan varma oikeasta suunnasta. Koin, että minun piti opiskella. Vaikka minulla on vankka työelämäkokemus, koin ettei koulutustaustani ollut riittävä tulevaisuuden työelämää tai varsinkaan siihen liittyviä muutoksia varten. Olin alkuun myös kovin epävarma siitä, osaanko edes opiskella. Aloitin psykologian perusopinnoista ja huomasin nauttivani opiskelusta kovasti.

Seuraava kysymys olikin se, miten ikinä pääsisin yliopistoon sisään pääaineopiskelijaksi. Hakuprosessissa painottuu timanttinen ylioppilastutkintotodistus ja ensikertalaisuus: Ei bingoa! Olisi mielenkiintoista opiskella psykologiaa, viestintää, kasvatustiedettä, sosiologiaa, sosiaalipsykologiaa… ja mitäs siellä terveyspuolella olikaan: Bingo! Terveyskasvatus on terveyden edistämistä ja terveyskäyttäytymisen ymmärtämiseen syventymistä: se sitoo hyvin yhteen mielenkiinnon kohteitani ja työelämän kautta kertynyttä asiantuntijuuttani. Ja, rehellisesti, koin että minulla voisi olla realistinen mahdollisuus päästä opiskelemaan sitä. Se oli sitten siinä, minun tuleva opinpolkuni -enkä ole katunut!

Opiskelu on ollut monin tavoin erilaista verrattuna lähes 20 vuoden takaisiin fysioterapiaopintoihin. Koen, että opiskelun aloittaminen vastasi myös sellaiseen tarpeeseen, mikä ei ollut pitkään aikaan täyttynyt. On ollut kiva haastaa itseä vähän uudella tavalla. Löytää uusi tavoite, jonka eteen ponnistella. Sain kaivaa esiin uinuvia vahvuuksiani. Opiskelulla on siis minulle varsin kokonaisvaltainen merkitys. Se on kaukana siitä mekaanisesta pänttäämisestä, mitä se joskus oli. Olen enimmäkseen pitänyt kursseista ja aidosti nauttinut opiskelusta. On kuitenkin myönnettävä, että arvosanat ovat poikkeuksellisen paljon määrittäneet opiskeluorientaatiotani ja tehneet siitä toisinaan karseaa suorittamista: avoimen väyläopinnoissa on kuitenkin kyse hakuprosessista.

Yhteenveto

Jyväskylän yliopistossa voi väyläopintojen kautta tähdätä opiskelemaan joko liikuntalääketiedettä, gerontologiaa/kansanterveystiedettä, fysioterapiaa tai terveyskasvatusta. Viimeksi mainittu taitaa olla näistä suosituin aine. Aikaisempi terveysalan koulutus mahdollistaa haun suoraan maisteriopintoihin, mutta avoimen väyläopintoja voivat hyödyntää muutkin. Väyläopintojen sisällöissä ja opintopistemäärissä on eroja suuntauksien välillä, mutta myös kaikille samoja kursseja. Teen erillisen postaussarjan väyläopintojen kursseista: mitä niistä jäi käteen ja millaisia suoritustapoja kursseilla oli. Ainakin itseäni olisi tällainen sisältö kiinnostanut siinä vaiheessa, kun vasta tutustuin väyläopintoihin.

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.