Lobuche East huippu
vaellus ja retkeily

Tavoitteena Lobuche East

Kebnekaisen vaelluksen jälkeen seikkailunhaluni kasvoi. Olen haaveillut Kilimanjarosta, mutta myös Nepalin tarjoamat vaihtoehdot ovat houkutelleet. Päätös syntyi nopeasti, kun bongasin paketin, joka sisältää nyt elokuussa 2022 alkavan vuorikiipeilijän fyysisen harjoitteluvalmennuksen ja kiipeilymatkan Nepaliin Lobuche-vuorelle syksyllä 2023. Pääsen ammattilaisten johdolla valmistautumaan vuorikiipeilyyn niin fyysisesti kuin psyykkisesti, harjoittelemaan taitoja ryhmässä, kartoittamaan ja harjoittamaan omia fyysisiä vahvuuksia ja heikkouksia tulevan haasteen näkökulmasta, sekä oppimaan kiipeilyssä tarvittavia teknisiä taitoja ja varusteiden käyttöä.

Olen aivan ihmeissäni ja innoissani, että mihin sitä tulikaan lähdettyä! En tiedä, tulenko koskaan pääsemään huipulle. Niin paljon kuin pystyn itse siihen vaikuttamaan, teen parhaani. Tyttäreni neuvoi, että pitää sanoa päättäväisesti menevänsä sinne. Toistaiseksi huomaan olevani kuitenkin varovaisen nöyrä tulevan haasteen edessä. Minulla on aavistus, etten jälleen kerran edes käsitä, mihin olen itseni laittanut… Aika siistiä!

Lobuche East 6119 m

Lobuche-vuorella on kaksi huippua, joista 6119 metriin kohoava itäinen huippu on useimmin kiivetty. Lobuche Eastin huiputus on nimenomaan aloitteleville kiipeilijöille suositeltava vaihtoehto, ja esimerkiksi Mt. Everestin kiipeilijät käyttävät sitä osana aklimatisoitumistaan. Lobuche toimii myös hyvänä taitojen harjaantumisvuorena kohti kasitonnisia huippuja (ei kuulu omiin suunnitelmiin).

Reitillä on käsittääkseni luvassa niin kivisiä osuuksia, lunta kuin jääkiipeilyäkin. Matkanjohtajamme Anni Penttilä kuvaa, että vuorella pääsee autenttiseen kiipeilykokemukseen, mutta se on samalla kuitenkin helposti lähestyttävä. Itse huiputuspäivä on järkevän mittainen (10 tuntia). Lobuche Eastin suosiota selittää varmasti myös upeat näkymät huipulta: Sieltä pääsee ihailemaan vuoririvistöä, joiden joukossa seisovat esimerkiksi Everest (oi vau!), Nuptse, Cholatse ja Mera Peak.

Koska liikutaan korkealla, jossa hapen määrä vähenee, täytyy Lobuche Eastin kiipeämiseen varata reilusti aikaa. Näin pyritään varmistamaan aklimatisoituminen eli ilmanalaan sopeutuminen, jota onnistunut huiputus edellyttää. Päivämatka ylöspäin saattaa olla hyvinkin esimerkiksi vain(?) 300 metriä. Nähtäväksi jää, onko 16 päivää kohteessa riittävän pitkä aika sopeutumisen kannalta, siellä tiedän, että sinne järjestetään myös kolmen viikon retkiä.

On etukäteen mahdoton sanoa, miten oma keho reagoi ohueen ilmanalaan. Inhorealistisesti olen kelannut mielikuvia jäätävästä päänsärystä, väsymyksestä, yskästä, kuumeesta ja vatsataudista. Kun lueskelee kiipeilytarinoita Nepalista, eivät nämä mitään harvinaisuuksia ole. Voin vain ennakoida ja varautua parhaani mukaan ja tietenkin pyrkiä olemaan mahdollisimman hyvässä fyysisessä kunnossa. Tähän onneksi valmennus tarjoaa työkaluja.

Lobuche East huippu Nepal
kuva: Peak of Lobuche East (Canva / perreten)

Matka alkaa N-Y-T

Parasta on se, että matka tulee antamaan niin paljon enemmän kuin yhden huiputusmuiston. Tietenkin haluan päästä huipulle, mutta en usko jääväni tyhjin käsin, vaikka se jäisikin saavuttamatta. Kuten joku viisas on sanonut: ”Vuoria ei valloiteta vaan joskus ne antavat luvan tulla vierailemaan”. On hienoa sitoutua uuteen, jännittävään projektiin ja päästä treenaamaan tavoitteellisesti. Paljon uuden oppimista ja itsensä haastamista on luvassa. Olen jopa miettinyt, pitäisikö aloittaa avantouinti oman kylmänsietokyvyn kasvattamiseksi (minä, joka kiljahtelen jopa uimahallin altaan veden ”kylmyydelle”).

Lobuche East on minulle matka, jonka aloitan jo nyt. Tervetuloa seuraamaan ajatuksiani tulevan vuoden ja vuoren varrelta.

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.